Het mes snijdt door de Aardappelgratin Ham-Kaas als door boter

Less is niet altijd more. Soms is een dubbele portie gewoon écht twee keer zo lekker. Vandaar dat deze hartige gratin ook volgens deze logica is bereid: met een dubbele portie ham en twee soorten kaas.

Je hebt nodig (voor 4 personen):

  • 5 grote aardappels
  • Zout en peper
  • 200 gr. ham
  • 150 gr. kaasplakjes
  • 250 gr. bacon, gebakken en in stukjes
  • 15 gr. fijngehakte peterselie
  • 250 gr. geraspte mozzarella
  • 2 eieren
  • 300 ml room

Zo maak je het:

  1. Schil de aardappels en snijd ze in plakken, die je goed op smaak brengt met peper en zout.
  2. Leg in een vierkante bakvorm of ovenschaal een laag aardappelplakjes neer. Daarop volgen een laag ham en een laag met plakjes kaas. Herhaal dan deze volgorde nogmaals.
  3. Na de tweede ronde van laagjes strooi je de krokante stukjes bacon eroverheen. Bestrooi dan met peterselie en bedek alles met een laatste laag aardappels, waarna je de het geheel afmaakt met mozzarella.
  4. Mix de eieren en room en giet dit mengsel over de kaas heen. Nu bak je de gratin 60 minuten bij 160 °C in de oven.

Het is pure perfectie als kaas, ham en aardappels samenkomen in een boterzachte symfonie. De combinatie van de rokerige baconsmaak en het romige eimengsel is pure poëzie. Meer kun je van een gratin niet verwachten!

Reacties

Ook interessant