Een volledige maaltijd op een bakplaat: Deze Bloemkool Speciaal is het perfecte wintergerecht

Als het op de Nederlandse keuken aankomt, is de gehaktbal een echte klassieker. Vandaar dat we er ondertussen ook al talloze variaties op hebben verzonnen, waarbij gehakt wordt verwerkt tot een smakelijke bol met verschillende ingrediënten en bereidingswijzen. En als we lekker een avond aardappelen, groente en vlees doen, dan is de ultieme combinatie toch wel met bloemkool - daar heb je de perfecte Hollandse pot mee! Maar wat als we daar nu eens even iets totaal anders mee doen? Juist, ja! Dan hebben we nóg een excuus om van deze twee toppers te genieten.

Je hebt nodig (4 personen):

  • 1 bloemkool, schoongemaakt
  • 700 gr. rundergehakt
  • 300 gr. paprika in blokjes (rood/geel/groen)
  • 10 gr. peterselie, fijngemaakt
  • 1 ui, fijngehakt
  • 1 el mosterd
  • 100 gr. kwark
  • 2 eieren
  • 1 tl karwijzaad, gemalen
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl oregano
  • Zout
  • Peper
  • 200 gr. bacon

Zo werk het:

Eerst snijd je een kruis in de steel van de bloemkool.

Dan kook je de volledige bloemkool in gezouten water 8-10 minuten bijtgaar. Daarna laten afkoelen.

Ondertussen doe je het gehakt met alle andere ingrediënten (behalve de bacon) in een grote kom.

Prak alles grondig door elkaar met een vork.

Plaats de afgekoelde bloemkool in een ovenschaal en verdeel er de gehaktmix overheen.

Druk alles goed aan totdat de hele krop bloemkool volledig met een laag gehakt is bedekt.

Nu bedek je de krop verder door er de plakjes bacon strook voor strook overheen te leggen.

Ook hier hoort er geen stukje onbedekt te worden gelaten.

Dan schuif je het geheel in de voorverwarmde oven (ongeveer 1 uur bij 180°C op de heteluchtstand).

Als de bacon knapperig glanst, zit het werk erop. Nu hoef je alleen nog dit taartje aan te snijden ...

... en direct warm te serveren. Eet smakelijk!

Hier de video van het recept:

Als je wilt, kun je dit nog steeds met aardappelen en jus over de bloemkool speciaal serveren. Maar in principe heb je hiermee al een volwaardig gerecht te pakken. De tevreden gezichten van je gasten zullen daar het bewijs voor leveren.

Reacties

Ook interessant