Is het een ovenschotel, een quiche, een bijgerecht of hoofdgerecht? Hoe verwarrend deze schotel ook is, de smaak overtuigt sowieso.

Soms kunnen kooktermen best verwarrend zijn. Is een terrine nu een schaal of een gerecht? En als het beide is, waarom wordt dan de ene terrine (gerecht) in een terrine (aardewerk) bereid en de andere ogenschijnlijk in een cakevorm. En zit er nu altijd vlees in of niet? Gelukkig duurt het debat bij het koken altijd slechts tot aan het moment dat er wordt geproefd. Als je gasten daarna nog een discussie willen houden in plaats van lekker te genieten, dan heb je waarschijnlijk iets niet helemaal goed gedaan. Het volgende recept is een bonte versie van de terrine - het gerecht - met aardappel, kaas en groentjes. Probeer het eens uit en hoor hoe het aan de eettafel opeens stil valt. Katjes die muizen...

Je hebt nodig:

  • 5 lente-uitjes
  • 2 wortels
  • 3 paprika's (1 groen, 1 geel, 1 rood)
  • 1 courgette
  • 3 el olijfolie
  • Zout en peper
  • 1 kg aardappels
  • 130 gr. mozzarella
  • 110 gr. Parmezaanse kaas
  • 2 eieren
  • 1 el zachte boter
  • 2 el paneermeel

Zo maak je het:

  1. Was en snijd de groenten in kleine blokjes. Verhit de olie in een pan en voeg de groenten eraan toe. Bak kort op en breng op smaak met peper en zout.
  2. Schil en kook de aardappels en prak ze vervolgens grondig. Doe de gebakken groentjes bij de aardappelpuree. Snijd de mozzarella in blokjes en doe deze ook bij de aardappel. Dan volgen 80 gr. van de Parmezaanse kaas en de beide eieren. Vermeng het geheel goed.
  3. Vervolgens vet je de cakevorm in met de zachte boter en strooi je de paneermeel in de vorm. Nu kun je de vorm met het aardappelmengsel vullen. Strooi over de bovenkant de rest van de Parmezaanse kaas en bak de terrine 60 minuten in de oven bij 180 °C.

Deze heerlijke vegetarische variant van de terrine zit bomvol groenten en leent zich dus goed voor twee- of driemaal opscheppen. Uiteraard kun je zelf naar smaak en inzicht variëren met je lievelingsgroenten en vlees toevoegen als dat je voorkeur geniet. Het gerecht zal hoe dan ook een daverend succes bij het diner zijn. Eet smakelijk!

Reacties

Ook interessant