Een heerlijke Duitse specialiteit: Frankfurtse Kranstaart

Wie een beetje bekend is met onze oosterburen, kent het gebruik van de wekelijkse (of soms dagelijkse) "Kaffee und Kuchen". In het weekend (of zowaar doordeweeks) bij oma en opa, in een café of op het terras: een goed bakkie leut en een dik stuk zoetigheid erbij, het liefst van meer dan één soort taart. Vandaar dat de Duitsers ook bekend staan om hun heerlijke banket. Hier een traditioneel recept uit Frankfurt waar je je vingers bij aflikt!

Je hebt nodig:

Voor het deeg:

  • 200 gr. zachte boter
  • 150 gr. suiker
  • 300 gr. bloem
  • 150 gr. maïzena
  • 15 gr. bakpoeder
  • 1 snufje zout
  • 125 ml koude melk

Voor de krokante notenmix:

  • 30 gr. boter
  • 180 gr. suiker
  • 300 gr. fijngehakte amandelen

Voor de vulling:

  • 400 gr. zachte boter
  • 500 gr. vanillepudding
  • 300 gr. cranberryjam

Voor de decoratie:

  • Slagroom
  • Cranberry's

Zo maak je het:

  1. Doe de boter en de suiker samen in een kom en klop ze op tot een schuimend mengsel.
  2. Voeg er bloem, maïzena, bakpoeder, zout en melk aan toe en kneed de ingrediënten tot een zacht, gelijkmatig deeg.
  3. Vet een tulbandvorm in en strooi er een beetje bloem in. Doe het deeg in deze vorm, strijk bovenaan glad en bak 40 minuten bij 170 °C in de oven.
  4. Ondertussen smelt je voor de krokante notenmix 30 gr. boter in een pannetje en doet er dan de suiker bij. Verhit totdat het is gekaramelliseerd en doe dan de amandelen in de pan. Zodra de stukjes volledig door suiker bedekt zijn en goudbruin zijn gekarameliseerd, is de krokante mix klaar.
  5. Voor de crèmevulling doe je de boter en vanillepudding in een grote roerkom en klopt het geheel op.
  6. Zodra de cake is afgekoeld en uit de vorm is gehaald, snijd je er horizontaal drie evengrote ringen uit.
  7. Doe de crèmevulling in een spuitzak en spuit drie ringen op de onderste cakering. In de banen tussen de crèmeringen in spuit je met een tweede spuitzak de cranberryjam. Leg de tweede cakering er bovenop en spuit er op dezelfde manier de crèmevulling en cranberryjam op, waarna je het geheel met de bovenste ring bedekt.
  8. Zodra de cakelagen weer op elkaar gestapeld zijn, verdeel je de overige crèmemix gelijkmatig over de buitenkant van de cake.
  9. Bekleed met de krokante notenmix en garneer de krans ten slotte met wat toefjes slagroom en op elk toefje een cranberry.

Nu kun je thuis zelf je eigen "Kaffee und Kuchen" organiseren voor vrienden en familie met traditioneel Duits gebak erbij. En vergeet niet te melden dat iedereen "Pünktlich" aanwezig hoort te zijn - anders is de taart zo weg. Dat hoort er namelijk ook gewoon bij. Ach, wie schade!

Reacties

Ook interessant