Twee smakelijke verleidingen in één: de Hartige Cheeseburgertaart

De oude, vertrouwde hamburger is de laatste tijd een beetje in diskrediet gebracht en geldt als de belichaming van goedkoop fastfood. Zo is de grootte en de kwaliteit van het vleesklompje in een zacht kadetje af en toe aanleiding tot twijfel wat betreft de prijs-kwaliteitverhouding van diverse fastfoodrestaurants. Om maar te zwijgen van het feit dat de hamburger er vaak niet helemaal zo uitziet als op het plaatje.

Maar met deze geweldige Cheeseburgertaart sla je twee vliegen in één klap: Ten eerste maak je van de hamburger eindelijk weer een culinair hoogtepunt. En ten tweede kun je twee smakelijke gerechten met elkaar combineren: hamburgers en taart!

Je hebt nodig:

  • 500 gr. bloem
  • 1 ei
  • 4 el olie
  • 1 tl suiker
  • 2 tl zout
  • 250 ml lauw water
  • 21 gr. gist
  • 2 el melk
  • 1 el sesam

Voor de vulling:

  • 500 gr. rundergehakt
  • 150 gr. ketchup
  • 1 ui
  • 3 augurken
  • 150 gr. geraspte cheddarkaas

En zo maak je het:

1. Doe de bloem, het ei, de suiker en het zout in een kom. Los de gist in het lauwe water op en giet in dezelfde kom erbij. Roer het geheel goed door elkaar en kneed tot een glad deeg. Bedek de kom en laat 90 minuten rijzen op een warme plek.

2. Leg ongeveer een derde van het deeg aan de kant voor het afdekken van de taart en rol de overgebleven twee derden uit tot een vel met een diameter van ongeveer 40 cm. Hiermee bekleed je de ingevette taartvorm, waarbij je zorgt dat het deeg een beetje over de rand hangt.

3. Nu is het tijd om de taart te vullen: bak het gehakt rul, breng op smaak en doe in de met deeg bekleedde taartvorm. Smeer hier dan de ketchup overheen, maak dan een laag met fijngehakte uitjes, leg daar de augurken in plakjes overheen en maak af met een laag geraspte kaas. Let erop dat de verschillende lagen netjes gelijkmatig over elkaar heen worden gelegd.

4. Rol dan het overgebleven deeg uit, leg het bovenop de taart en vouw het deeg dat over de randen hangt naar binnen. Bestrijk de bovenkant met melk en strooi de sesamzaadjes eroverheen.

5. Bak tot slot alles 20 minuten in de oven bij 180 °C.

Bij deze imposante cheeseburgertaart moeten de zorgen om calorieën natuurlijk op een laag pitje worden gezet. En als je geen vlees eet, kun je hierbij probleemloos vegetarisch gehakt als alternatief gebruiken.

Reacties

Ook interessant