Voor de lekkere mini-trek: Lasagne in Paprika

Het gelaagde Italiaanse gerecht is overal ter wereld mega populair en met goede reden: lasagne is smakelijk, veelzijdig en er zijn vele varianten op te bedenken. Ook al is het redelijk eenvoudig te maken, wil het nog wel eens misgaan als je niet genoeg saus gebruikt of met een onbekende oven werkt. Voor je het weet zit je met een taaie en kleverige hap waar niet doorheen te komen is, omdat de lasagnebladen niet goed hebben kunnen garen of het gehakt gortdroog is. Dit recept zorgt er aan alle fronten voor dat dit niet kan gebeuren. De traditionele gevulde paprika werkt juist zo goed, omdat deze groente zorgt dat alle smaak van de vulling goed behouden blijft en dat het eindresultaat sappig en mals is. Het is dus ook een ideale houder voor een mini-lasagne!

Je hebt nodig (voor 4 porties):

  • 4 paprika's (bijvoorbeeld 2 rode en 2 gele)
  • Plantaardige olie
  • 1 ui, in blokjes
  • 1 fijngehakt teentje knoflook
  • 250 gr. gehakt
  • Zout en peper
  • 300 ml tomatensaus
  • 150 gr. ricotta
  • 1 ei
  • 80 gr. geraspte Parmezaanse kaas
  • 20 gr. fijngehakte basilicum
  • 8 voorgekookte lasagnebladen
  • 150 gr. geraspte mozzarella

Zo maak je het:

  1. Onthoofd de paprika en haal de zaden eruit zonder de wanden van de groente te beschadigen. De paprika blijft dus helemaal heel.
  2. Verhit wat olie in een koekenpan en doe er de ui, het teentje knoflook en het gehakt in. Bak het gehakt bruin en breng op smaak met peper en zout. Dan giet je er de tomatensaus bij. Dit mengsel is je saus.
  3. Dan meng je in een kom de ricotta, ei, Parmezaanse kaas und basilicum door elkaar tot een crème.
  4. Nu ben je toe aan het vullen van de groenten. Eerst schep je een lepel saus op de bodem van elke paprika. Dan halveer je de gekookte lasagnebladen en leg je een helftje op elke laag saus. Daar leg je een laag van de ricottacrème overheen, gevolgd door nog een lasagnevelletje. Herhaal deze laagjes nog eens en eindig met een laag tomatensaus. Maak het geheel goed af door – net als bij een gewone lasagne – een laag kaas op elke paprika te sprenkelen. Tot slot bak je deze mini-lasagnes 30 minuten in de oven bij 170 °C.

Deze bomvolle, sappige paprika's zijn op elk vlak een daverend succes. Ieder krijgt een eigen kunstwerkje op het bord en kan zo laag voor laag van de heerlijke smakensymfonie genieten. En al snel komt je fantasie op gang: welke andere gerechten kunnen we nog meer in een paprika bereiden? Hoe zou bijvoorbeeld moussaka in paprika smaken?

Reacties

Ook interessant