Bij de presentatie van het Pasteitje Kippenragout hoort een hoedje van bladerdeeg

Ook al is een hoedje niet per sé iedereens ding – dit gerecht zou zonder maar saai zijn. Verlegen verstopt de vulling zich onder het hoedje van bladerdeeg en aarzelt nog een beetje om zich in volle glorie bloot te geven. Hopelijk aarzel jij echter geen moment om gewoon het dekseltje eraf te tillen en de verleidelijke geur je neus in te laten stromen. 

Je hebt nodig (voor 2 porties):

  • 1 vel bladerdeeg
  • 1 ei
  • 1 el boter
  • 1 wortel, geschild en in stukjes gesneden
  • 1 ui, in blokjes
  • 80 gr. selderij, fijngesneden
  • 1 teentje knoflook, fijngemaakt
  • Zout en peper
  • 500 ml groentebouillon
  • 1 aardappel, in blokjes
  • 1 gebakken kipfilet, in stukjes
  • 2 el bloem
  • 5 gr. fijngehakte peterselie

Zo maak je het:

  1. Met een kleine kom of een glas druk je vier rondjes in het bladerdeeg. In twee van die rondjes druk je nog eens een kleinere cirkel erin. De tweede ring blijft op zijn plek. Scheid dan het ei, haal het overtollige deeg rondom de cirkels heen weg en bestrijk het overgebleven deeg met eigeel. Dan leg je de deegrondjes die in het midden nog een kleinere ring hebben zo over de andere deegrondjes heen dat je daarna slechts twee porties voor je hebt liggen.
  2. Bak het bladerdeeg 10 minuten bij 190 °C in de oven. Na het bakken, snijd je van de gerezen baksels het kapje open.
  3. Smelt de boter in een pan en voeg de wortels, uitjes, selderij en knoflook toe. De groenten worden eerst goed op smaak gebracht met peper en zout en daarna wordt de groentebouillon eroverheen gegoten. Nu kun je de aardappelblokjes erbij doen en de bouillon met de deksel over de pan 20 minuten laten koken. Voeg daarna de kipfilet toe.
  4. Doe de bloem in een kom en giet er wat bouillon bij. Meng de bloem en de bouillon door elkaar heen en giet het mengsel dan weer bij de groente. Alleen nog de peterselie er doorheen roeren en dan is de pasteivulling gereed.
  5. Schep de vulling in de bakjes van bladerdeeg en en zet er het deegdeksel (oftewel het hoedje) op.

Je kunt de bladerdeegpasteitjes natuurlijk ook met andere delicatessen vullen. Het enige waarop je hoeft te letten, is dat de vulling niet te vloeibaar is. Wellicht wil je zelfs graag een zoete variant uitproberen, zoals met een vulling van compote of appelmoes en bestrooid met suiker en kaneel. Een geraffineerd kunstwerk maak je er sowieso wel van.

Reacties

Ook interessant