De Zweedse Sandwichtaart bewijst: Ze kunnen meer dan alleen meubels maken

Vandaag wordt je horizon dubbel verbreed, want je leert niet alleen dat een romige taart niet altijd zoet hoeft te zijn, maar ook dat de Zweden veel meer kunnen dan hippe meubels maken. Dit recept is voor de geliefde Zweedse lekkernij „Smörgåstårta“. De naam is wellicht een beetje lastig uitspreken voor de gemiddelde Nederlander, maar het recept is een stuk makkelijker om te zetten. Tijd om aan de slag te gaan dus!

Je hebt nodig:

  • 4 avocado's
  • Sap van 1/2 citroen
  • 1 el fijngehakte bieslook
  • 1 ingelegde paprika, in blokjes
  • 60 gr. geraspte cheddar
  • 1 geraspte, rode biet
  • 1 tl honing
  • Zout en peper
  • 1400 gr. room
  • 16 sneetjes witbrood
  • Groenten en kruiden voor het garneren

Ze maak je het:

  1. Snijd de avocado's doormidden, haal de pit eruit en hol de helften met een lepel uit. Doe er in een kom het citroensap en de bieslook bij, prak de avocado's dan met een vork en voeg er 200 gram roomkaas aan toe. In een tweede kom doe je de ingelegde paprika en cheddar en roert er 300 gr. roomkaas doorheen. In een derde kom meng je de rode bieten, de honing en 400 gr. roomkaas door elkaar heen. Breng dan elke crème op smaak met peper en zout.
  2. Bedek de bodem van een springvorm met sneetjes brood. Smeer daar de rote-bietencrème overheen en bedek weer met een laag van het witbrood. Daar bovenop verdeel je de paprika-kaascrème, welke je wederom met een laag witbrood bedekt, waarop je de avocadocrème smeert.
  3. Nadat je de laatste laag crème met een laag witbrood hebt bedekt, zet je de broodtaart 2 uur in de koelkast. Daarna haal je de taart eruit, maakt de springvorm los en bestrijkt de taart van buiten met 500 gram roomkaas. Eén deel van de roomkaas kun je naar smaak ook met magere kwark vervangen. Tot slot garneer je de taart met verse groenten en smaakvolle kruiden, zoals wortels, radijsjes, komkommer en peterselie.

Heeft de taart je ogen en tong gestreeld? Dan kun je hem ook eens met andere zelfgemaakte roomkaascrèmes uitproberen. Dit romige kunstwerk is ook goed te beleggen en versieren met garnalen, zalm en ham. Alles mag, als jij er maar zin in hebt.

Reacties

Ook interessant