Feestelijk en licht: Hartige Courgettetaart

Vandaag de dag heeft iedereen het druk. Maar hoe druk we het ook hebben, we willen wél goed blijven eten. Sterker nog: juist omdat we het zo druk hebben, is goed eten belangrijk om onze energie op peil te houden. Hoe makkelijk is het dan om een overschaal of bakvorm vol vitamines in de oven te schuiven en even te ontspannen, terwijl het eten vanzelf gaart?

Dit geldt dubbel als je gasten ontvangt voor een feestelijke aangelegenheid waar je heus iets bijzonders voor wilt klaarmaken. Maar waar haal je de tijd vandaan? Het volgende recept to the rescue! Speciaal voor de lente een wat lichtere hartige taart die je in een handomdraai maakt.

Je hebt nodig:

 • 400 gr. courgette in lange, dunne plakken
 • 100 gr. courgette in blokjes
 • 500 gr. gekookte rijst
 • Zout en peper
 • 3 eieren
 • 100 gr. geraspte Parmezaanse kaas
 • 120 gr. mozzarella
 • 150 gr. ham

Zo maak je het:

 1. Bak de courgetteplakjes goed aan beide kanten aan. Hiervoor is een grillpan perfect geschikt!
 2. Breng de gekookte rijst goed op smaak met peper en zout en meng er dan de ei en Parmezaanse kaas doorheen.
 3. Bedek een ringvormige bakvorm van binnen zo met de gegrilde courgetteplakjes dat ze een bloem vormen en over de buitenrand hangen.
 4. Vul de vorm dan met de helft van de rijst en druk in het midden van de baan een geul. Snijd de mozzarella en ham in stukjes en strooi deze samen met de courgetteblokjes in de geul. Dek de vulling met de overgebleven rijst af en vouw de courgette plakjes, die over de rand van de bakvorm hangen, naar binnen over de rijst heen.
 5. Nu bak je de courgettetaart 25 minuten bij 180 °C in de oven. Om te serveren haal je heel voorzichtig de taart uit de bakvorm. 

En daar staat die prachtige taart dan, klaar om te worden opgediend. Wie graag experimenteert, past de vulling geheel naar eigen smaak aan. En wellicht ben je geïnspireerd om de taart ook een keer met aubergine of wortel te maken in plaats van courgette. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Reacties

Ook interessant